واژه PLC مخفف Programmable Logic Controller میباشد که در زبان فارسی بعنوان کنترل گر منطقی برنامه پذیر عنوان میشود. تابلو برق plc یکی از پرکاربردترین تابلو برق ها در صنعت اتوماسیون و برق بحساب میآید که وظیفه ی اصلی آن کنترل فرایند یک سیستم که میتوان شامل خط تولید کارخانجات، معادن، پتروشیمی، ماشین سازی هست مطرح شود.
امروزه با پیشرفت دامندی شاخه ی PLC جایگزینی این سیستم با مدارات فرمان قدیم را میتوان احساس کرد. از برندهای مطرح سازنده ی PLC میتوان به: Siemens، Schneider ، ABB ، Fatek ، Delta ، Allen Bradley اشاره نمود که با توجه به میزان کنترل گرها تعداد input و output و سرعت بخش عملکرد انتخاب میگردند.
مدار تابلوبرق PLC
قدم اول شناخت تعداد ورودی و خروجی های مورد نیاز در سیستم کنترلی میباشد، سپس تشخیص کارت های plc متناسب با انتخاب نوع آنالوگ یا دیجیتال آنها و تعیین Cpu مناسب برای حداکثر سرعت کارکرد سیستم و همچنین برای قسمت wiring نیاز به سیم با سطح مقطع حداقلی 0/5 با توجه به دارا بودن استاندارهای توانیر میباشد معمولاً بازه ی PLC ها از ۴ ورودی و خروجی (I/O) که پروسسور هستند شروع میشوند و تا چند هزار ورودی و خروجی (I/O) که PLCهای ماژولار به حساب میآیند خاتمه می یابند.
اجزای تشکیل دهنده PLC
CPU: در طول روند اجرای دستور CPU بصورت مداوم شرایط را بازرسی میکند و در صورت نیاز فانکشنهای اینترفیس لاجیک را اجرا میکند. CPU با ورودی PLC رابطه مستقیم دارد و برای انتخاب تعداد کارتهای PLC حتماً متقابلاً باید CPU مناسب برای ساپورت کارتها را انتخاب نمود.
منبع تغذیه: اکثر plc ها با ولتاژ 220V AC یا 24V DC راه اندازی میشوند، که منبع تغذیه آنها حتما باید ایزوله باشد و عاری از هرگونه نویز در شبکه باشد منبع تغذیه با آمپرهای خروجی بین بازه ی 5 تا 12 آمپر تولید میشوند. حتما قبل از ورودی منابع تغذیه باید از کلید مینیاتوری یا فیوز ذوب شونده استفاده شود.
memory: برای عملکرد سیستم دیتاهای ثابتی باید حتماً ذخیره شود مثل اطلاعات مربوط به زمان بندی فرآیند، ورودی و خروجیها، شمارندهها پس با این حساب حتما وجود یک memory برای ذخیره این اطلاعات لازم میباشد همچنین memory رابطه مستقیم با سیستم ROM دارد.
HMI: این تجهیز که مخفف Human Machine Interface هست رابط بین تابلو برق و انسان میباشد. تابلو برق PLC با وجود HMI میتواند پالسهایی را برای کنترل دستگاه و ماشین آلات صنعتی بوجود بیاورد.
نحوه کار کرد تابلو برق PLC
تابلوبرق PLC دارای ورودی و خروجی های آنالوگ یا دیجیتال میباشد و همینطور از طریق کابل یا رابط های کاربری ویژه ارتباط با دستگاههای صنعتی را میسر میکند. در ابتدا PLC تمام ورودی های خود را بررسی میکند و با توجه به ساختار برنامه نویسی فرایند خروجی را ترسیم میکند، حال این برنامه میتواند یک برنامه حلقه باز یا بسته باشد در هر صورت اگر تمامی مراحل مطابق با برنامه نوشته شده آغاز و تولید تطابق داشته باشد پروسه ادامه پیدا میکند و همینطور برای کنترل دستگاه های وابسته به تابلو برق PLC از HMI میتوان استفاده کرد.
شرایط نگهداری تابلو برق PLC
تابلوبرقهای PLC در دسته تابلو برقهای اتوماسیون قرار میگیرند از این رو شرایط دما و رطوبت محیط بر کار کرد و طول عمر قطعات تأثیر به سزایی میگذارد به همین منظور وجود فن تهویه و فیلتر در محیط های شرجی و همین طور هیترهای گرمایشی کاملا ضروری میباشد. محل قرار گیری تابلو برق های PLC باید به دور از حرارت و گرمای نامتعارف، مواد اشتغال زا و همینطور دمای منفی باشد حتما با توجه شرایط محیط درجه ی حفاظت IP تابلو برق انتخاب شود.
هر چندماه با توجه به نظر مهندسین ایمنی و نظارت باید از تابلو برق های PLC بازدید و بررسی به عمل بیاید تا در صورت هرگونه خطا و ایراد سریعا به رفع آن پرداخته شود.
مزایای تابلو برق PLC
- در سیستم های طراحی شده توسط plc وجود تجهیزاتی مانند تایمر، رله و کنتاکتور کم تر استفاده شده است، همین موضوع باعث جلوگیری از پیچیده شدن مدارات و فرمان کاهش حجم تابلو برق میشود.
- سیستم PLC فاقد هرگونه استهلاک مکانیکی میباشد.
- ضریب اطمینان به سیستم های PLC بسیار بیشتر از سیستم های رله ای میباشد.
- در صورت تغییر در مدار فرمان، دیگر نیازی به جابجایی سیم در سیستم plc وجود ندارد، فقط کافی هست که به برنامه نوشته شده رجوع شود.
- سرعت عملکرد در سیستمهای plc بسیار بیشتر از مدارات رله میباشد، بطوری که سرعت پاسخ دهی در سیستم های PLC حدودا میکرو ثانیه و در لحظه میباشد و همین امر موجب افزایش سرعت و راندمان در فرآیند خط تولید میباشد.
کاربرد plc در صنایع
- صنایع غذایی
- صنایع ساختمانی
- صنایع شیمیایی
- صنایع خودرو سازی
- صنایع پتروشیمی
- صنایع فولاد و ذوب آهن
دسته بندی تابلو برق PLC
دسته بندی تابلو برق PLC عموماً بر اساس خروجی تابلو برق های plc به سه دسته: ترایاک، ترانزیستوری و رله ای تقسیم میشوند.
خرید تابلو برق PLC
سفارشات تابلوبرق PLC عموماً با توجه به تعداد ورودی و خروجی و برندهای درخواستی صورت میگیرد، اگر شما مایل به مشاوره جهت طراحی و استعلام برای ساخت تابلو برق PLC هستید میتوانید با کارشناسان مجموعه کاوان الکتریک تماس حاصل فرمایید.